WORLD CHESS TEAM CHAMPIONSHIP 2013

 

 
  Rusové po dlouhé době triumfují jako tým
 
 

Rusko porazilo Ukrajinu a střída svého soupeře v čele.

Obě družstva vedli jejich lídří, Ivančuk a Kramnik

 

 

Zahájilo Rusko atak na lídra turnaje. Schází málo,

porazit v 8.kole nalomenou Ukrajinu.

Foto je z utkání Nizozemí - Rusko.

 

Nizozemci připravili největší překvapení šampionátu,

když v 6.kole porazili do té doby suverénní Ukrajinu,

aby v kole dalším utrpěli debakl od ruského týmu.

V 1.kole se střetli 2 favorité Rusko s Arménii.

Utkání skončilo dělbou bodů.

Světového zápolení v turecké Antalyi se účastní 10 týmů. Za  repretým startují vždy 4 hráči a 1 náhradník. Losování proběhlo 25.11., 1.kolo se hraje 26.11 od 15 hod. (14 h. CET). Poslední kolo od 10 hod. (9 h. CET). Volný den je 1.12.

V 1.kole jsme svědky souboje největších favoritů - Ruska s Arménii a Ukrajiny s USA. V neposlední řadě může překvapit i Čína.

Zajímavou partii sehráli Aronian s Kramnikem. Oba bojovně naladění. V ostrém Botvinikově systému Poloslovanské obrany překvapil Aronian tahem 10. ...Se7 (běžně se používá ... Jbd7). Pravdou je, že bílému zůstalo malé plus, aby v dalším Kramnik odevzdal kvalitu za 2 pěšce se střelcem na královském křídle. Posice byla ale vyrovnaná a Kramnik zabočil do remízy věčným šachem. Při dalších 2 remízách rozhodovala o výsledku duelu Rusů s Armény poslední partie Griščuka s Akopianem. Ve 4věžové koncovce měl převahu pěšce (4:3), takže maceroval Arména do 87.tahu, kdy uznal, že je to remis. Ukrajina porazila silné USA a Čína Holandsko.

Ve 2.kole jsou opět 2 lahůdky: USA - Rusko a Čína - Ukrajina. O překvapení nebyla nouze. Kramnik podlehl Nakamurovi a Vitiugov Robsonovi. Rusko tedy prohrálo s USA 1:3! Ukrajina si poradila s Čínou 2,5:1,5 a má našlápnuto k výbornému výsledku, odehrála 2 silné celky a neztratila body.

3.kolo nabízelo zajímavé souboje. Rusko s Čínou, kde nutně potřebují bodovat obě družstva, aby se udržela v boji o medaile, ale především Arménie s USA, které tak překvapivě porazily Rusko ve 2.kole.

Rusové vítězí, když bodoval Nepomniaščij, rovněž Arménie, kde bodoval Aronian s Nakamurou. Ukrajina se dostala do vedení, porazila Azerbajdžán. Německo neudrželo vedení, podlehli Holanďanům.

Ve 4.kole si Ukrajina posílila svou vedoucí posici, nejenže porazila Německo 3:1, ale taktéž Arménie podlehla Číně a Rusko porazilo Azerbajdžán, vždy shodně 2,5:1,5. Ukrajina má 3 bodový náskok, který se jeví jako hodně velký pro zisk titulu nejlepšího světového týmu. Zejména, když Ivančuk hraje ve velké pohodě. Arménii nepomohl ani skvělý výkon Aroniana, který opět bodoval.  Prohráli Movsesjan a Akopjan.

5.kolo půli turnaj do druhé poloviny. Udrží v ni Ukrajina svůj náskok do zdárného konce? O jejím úspěšném tažení vypovídá i skutečnost jediné prohrané partie v 5ti kolech (Kryvoručko ve 2.kole s Číňanem Wang Yue). Právě toto vítězné utkání bylo pro Ukrajinu silnou vzpruhou, která podpořila jejich další úspěšný postup.

Ukrajina porazila Turecko 2,5:1,5, Rusko bez Kramnika rozdrtilo Německo 3,5:0,5, Arméni pouze remizovali s Azery.

6.kolo přineslo 2 velká překvapení. Nečekalo se klopýtnutí Ukrajiny s Holandskem (1,5:2,5) a již rozhodně se nečekala porážka Arménie s Německem 1:3. Ukrajina si podržela vedení v šampionátu před Ruskem o 1 bod. O vítězi zřejmě rozhodne jejich vzájemný souboj v 8.kole. Tím třetím vzadu, který číhá za bukem, jsou Číňané (celkově třetí Nizozemci nebudou zasahovat do dění v čele turnaje, hrají 3 těžká utkání) pouze s 1 bodovým mankem na Rusy. A Číňané mají v posledních 3 kolech Azery, Němce a Turky, tedy soupeře k poražení. Závěr může být hodně, ale hodně dramaticky.

V 7.kole Rusové rozdrtili hrdiny 6.kola Nizozemce 3,5:0,5. Ukrajina porazila Egypt nejmenším rozdílem 2,5:1,5.

8. kolo přineslo změnu vedoucího týmu šampionátu. Ukrajina, která již prohrála nečekaně s Nizozemskem, podlehla i dobře finišujícím Rusům 1,5:2,5 a spadla na třetí příčku. Zvítězil na 3.desce Nepomniaščij nad Kryvoručkem. USA pouze remizovali s Tureckem, Azerbajdžán převálcoval Egypt 4:0 a Arménie Nizozemce 3,5:0,5. Čína se posunula na 2.místo.

Rusko se tím stalo téměř jistým vítězem, v posledním kole hraje s Egyptem. A to by měli zvládnout i naslepo.