MISTROVSTVÍ SVĚTA ŽEN  V ŠACHU 2013

 

o

Bílé figury si pro 1.partii vylosovala Ušenina.

Hou Yifan zahájila od 1.partie atak na navrácení

 titulu mistryně světa do svých rukou.

"Drtička" zn.  HOU přichází na scénu 3.kola

Černými byla Hou Yifan úspěšná i ve 3. partii.

Způsob jakým  vítězí musí Ušeninu doslova

šokovat. Je to hra kočky s myší.

 Aničko Ušičko, není to na ručník do ringu?

 

3. partie mohla být tou rozhodující pro další vývoj zápasu.

 
   
 
   
   
   

 

Zápas mistryně světa Ukrajinky Anny Ušeniny a vyzývatelky Číňanky Hou Yifan o titul spolupořádá FIDE společně s Čínskou federací v čínském Taizhou. Hraje se na 10 partii + tie-break. Cenový fond 200000 EUR se rozdělí mezi vítězku 60% a poraženou ze zápasu 40%. Volné dny jsou po 2 partiích a po 9 partii.

Zápas od 1.partie nabral ostré tempo. Postarala se o něj vyzývatelka Hou Yifan, která černými přehrála Ušeninu a ujala se vedení. Ve 2.partii ve Svěšnikovi Ušenina udržela Hou na distanc, tedy remis.

3.partie značí druhou prohru Ušeniny bílými figurami. Největší pesimista nemohl předpokládat, že Hou Yifan bude takto válcovat současnou světovou šampiónku. Zdá se, že zápas je rozhodnut po 3 partiích! V tak krátkém zápase nebude v silách obhájkyně titulu smazat dvoubodové manko, zejména když Hou Yifan prokazuje svou hrou šachovou sílu vyšší o 1 dívčí třídu. 4. partie obsahuje v zápisu podruhé sicilku a ve 31.tahu je podepsán smír.

V 5.partii se otáčely barvy figur a Hou měla  opět bílé figury. Ve třetí sicilce došlo k ostré přestřelce, když v jednu chvílí byl f sloupec přecpán 5ti pěšci. Po nucených výměnách skončila posice s různobarevnými střelci při jedné věži na každé straně. Neklamné znamení blížící se remízy. Ta byla podepsaná v 61. tahu.

6. partie značí třetí partii, kterou hrála Ušenina bílými figurami. A potřetí odešla poražená. Je k neuvěření, že světová šampiónka není schopna bílými figurami uhrát jedinou remis. Z průběhu zápasu  je i divák mírně frustrován.

7.partie a další resultát. Anička se nám zcela složila, Hou Yifan prolomila její dosud jedinou fungující přípravu, obranu černými figurami. Dosáhla 5,5 bodu a získala titul mistryně světa. Lze pouze spekulovat, zda Ušenina touto formou, rychlou 4 prohrou, nevhodila ručník do ringu, aby zbytečně neprodlužovala své trápení. Podrobnějším posouzením průběhu zápasu se projeví skutečnost, že rozhodujícím momentem byla prohra Ušeniny ve třetí partii, která zlomila její odhodlání bojovat se silnější soupeřkou. Uvozovali jsme tuto možnost v nadpisu našeho příspěvku ke 3.partii.

Nutno ocenit velmi silnou hru Hou Yifan a především fakt, že k zisku titulu ji stačilo pouho pouhých 7 partii. Gratulujeme čínské hráčce Hou Yifan k zaslouženému zisku titulu mistryně světa. Slavnostní ceremoniál bude 23.9. v 10 hod. tamního času v hotelu Taizhou.

 

Společné závěrečné foto nové mistrybě světa a exmistryně.

 

Tou rozhodující pro zisk titulu byla 7.partie.